Hasonló elméleti alapon nyugszik, mint a mákos gubám (csak mák nélkül), plusz volt itthon egy kallódó natúr sajtkrém, gondoltam jót tesz majd neki, és mivel megjelent a karácsonyi kampány első szele (ami ugye engem is elért), ezért előkotortam egy kis mézeskalács fűszerkeveréket egyrészt, hogy szokjam a hangulatot, másrészt mivel az almának kifejezetten jól áll ez az íz-, és illatvilág.
Hozzávalók:
- 5-6 szikkadt zsömle (függőlegesen félbe vágva, majd felszeletelve)
- 4-5 alma (nem kell meghámozni, csak félbevágni, kicsumázni, felszeletelni)
- 8 dl tej
- 1 doboz bármilyen natúr sajtkrém
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 egész tojás
- fahéj
- mézeskalács fűszerkeverék
- pár kocka étcsoki
Elkészítése:
A zsömle-, és almaszeleteket szépen felsorakoztatjuk egymás mellé valamilyen tetszőleges zárt formában, egy ilyen-egy olyan míg az összes el nem fogy.
A tejből kb. 1 dl-t a turmixolós mérőpoharamba teszek (a többit kicsit megmelegítem a kétféle cukorral, fűszerekkel), beleütöm a tojást, beleteszem a natúr sajtkrémet és összeturmixolom, majd hozzáöntöm a langyos tejhez.
Utána apránként, hogy jól elázzon a teteje is, ráöntöm a formában lévő almás zsömlére. Kevés vajat kockázok rá, megtűzdelem jó minőségű étcsoki kockákkal, az egészet megszórom egy kis kristálycukorral és mehet a sütőbe, ahol közepes lángon addig sütöm, míg a teteje szép piros lesz.
Nem néz ki rosszul...mmm....olyan máglya rakás újragondolva szerűnek tűnik. Minden jó benne van, rossz nem lehet ;-)Köszi az ötletet.
VálaszTörlésÖrülök ha tetszik :-) Igen, a máglyarakásra is hasonlít, bár bevallom azt én még soha nem készítettem, mert ritkán van itthon dió, plusz nem szeretek tojáshabot verni, nekem az már a "macerás" kategória (sütés-főzés terén kicsit lusta vagyok, keresem a lehető legegyszerűbb dolgokat)
Törlés