2016. október 4., kedd

Kik Alicha (etióp sárgaborsó)


Gyakran eszünk hüvelyeseket, többek között sárgaborsó főzeléket, de most valami különlegesebb ételt szerettem volna, szóval kutakodtam kicsit a neten, és rátaláltam erre az etióp receptre, ami a gyömbér, kurkuma miatt rögtön szimpatikus lett.
Nagyon gyors, olcsó, egészséges, húsmentes, és egyszerű étel, amit tradicionálisan magőrleményből vagy sima lisztből, vízből, sóból készített palacsintákba töltenek, de ha nincs kedvünk ezzel bíbelődni (nekem gyors hétköznapokon általában nincs), akkor rizskörettel, vagy akár egy szelet teljes kiőrlésű, vagy puha fehér kenyérrel is nagyon finom. Ha rizst főztök hozzá, lehet belekeverni apróra vágott korianderzöldet is (jól kijönnek egymással).
Előző éjjel be lehet áztatni a sárgaborsót, ez megrövidíti a főzési időt, én ezt majdnem mindig elhagyom, mert többnyire hirtelen ötlettől vezérelten főzök, nem szoktam előre tervezgetni, de így is elég hamar elkészül.

Az eredeti receptben lilahagyma van, ez nem volt itthon, így vöröshagymát használtam és úgy is finom volt, de ki fogom próbálni az eredeti verziót is.

Hozzávalók (4-5 személyre):
  • 1 fej lilahagyma (felaprítjuk)
  • 2-3 gerezd fokhagyma (apróra vágjuk)
  • kb. 2 teáskanál reszelt gyömbér (tegnap hallottam, hogy kanállal lekaparva lejön a héja...és tényleg), ha nincs otthon gyömbér, akkor gyömbérpor is jó
  • 2 kávéskanál kurkuma
  • 0,9-1,2 l víz (ha palacsintába töltjük akkor sűrűbbre készítjük/kevesebb víz kell, én rizzsel tálaltam, így hígabbra/több vízzel készítettem)
  • 25 dkg sárgaborsó
  • ha szeretitek csípősen, akkor még mehet bele apróra vágott chili paprika (ha nincs friss chili, akkor őrölt cayenne bors)

Elkészítése:

Olajon üvegesre pároljuk a kétféle hagymát, rátesszük a kurkumát, reszelt gyömbért, és illatosra pirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott sárgaborsót, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, és készre főzzük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése