2016. október 12., szerda

Nagyi féle krémes spenótfőzelék


Gondolkodtam, hogy ezt a mindenki által ismert főzeléket feltegyem-e, de végül azért döntöttem úgy, hogy megosztom ezt a receptet, mert ritkán eszek igazán krémes, selymes spenótfőzeléket, ami nem a tejszíntől lesz finom, hanem egy meglepő dologtól, a zsömlétől.
Szóval ez a nagyik spenótfőzeléke, egy igazi oldie but goodie recept, kicsit ronda tükörtojással tálalva (mentségemre szóljon, hogy fáj a csuklóm, ezért elég nehézkesen megy a sütés-főzés, hát még a mosogatás).

Hozzávalók:
  • 2 zsömle (vízbe áztatva)
  • 1 csomag mirelit spenót
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, fehér-, vagy feketebors
  • kb 6-7 dl tej

Elkészítés:

A vöröshagymát, fokhagymát felkarikázzuk (nem kell szépnek lennie, sem aprónak, úgyis botmixerrel pépesítjük majd), olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a spenótot, és ráöntünk 3-4 dl tejet, fűszerezzük, majd megvárjuk amíg a spenót teljesen kienged. A zsömlékből nagyjából kinyomkodjuk a vizet és beletépkedjük a főzelékbe, majd együtt is forraljuk még kicsit őket.
Botmixerrel alaposan összeturmixoljuk, és hozzáöntünk annyi tejet, hogy kellemes, főzelék állaga legyen.
(Ha nagyobb mennyiségű tejet adunk hozzá, akkor tegyünk bele még egy zsömlét, vagy 1,5 ek lisztet egy kis tejben csomómentesen elkeverve, és forraljuk ki alaposan, majd úgy turmixoljuk.)
A zsömléktől nagyon finom ízt kap, plusz extra krémességet, ami garantált sikert arat.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése