2016. október 20., csütörtök

Currys lilahagyma



Hét elején megvettem a lányomnak Stahl Judit Végre otthon! c. könyvét, abban találtam ezt az indiai ihletésű receptet, ami nem Judit találmánya, hanem Vicky Boghal, indiai származású szakácskönyvírótól származik.
Kisebb módosításokat természetesen beiktattam, szokás szerint az formálta a dolgot, hogy épp mi volt itthon, de az étel lényege, az immunerősítő, és még ezernyi jótékony hatással bíró currys hagyma összhatása nem sokat változott.


Hozzávalók (4-5 személyre):
  • 1 kg lilahagyma
  • 4 ek olaj
  • 15 dkg vaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 3-4 kávéskanál currypor (én kettőt tettem bele, és még 2 kk indiai fűszerkeveréket)
  • 6 dl joghurt (nálam egy kis dobozos joghurt volt itthon, ami majdnem 3 dl, a maradék helyett tejfölt használtam)

Elkészítése:
A lilahagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. Az olajat + vajat összeolvasztjuk egy serpenyőben, és rátesszük a hagymát. Azonnal megsózzuk, borsozzuk, fedőt teszünk rá majd hagyjuk, hogy megpárolódjon (kb. 20-25 perc).
A hagyma levet enged, de ha úgy ítéljük meg, hogy nem eleget, akkor egy nagyon kevés vizet lehet alá önteni.

Mikor kellően megpuhult, rátesszük a curry-t, illetve az indiai fűszerkeveréket, majd hozzáöntjük a joghurtot (tejfölt), és jól elkeverjük.
Így is forralunk rajta egyet, és ezzel gyakorlatilag kész is van.
Eredetileg penne tésztával javasolták a tálalást, de nekem rizs volt itthon, és azt készítettem hozzá. Egy kis apróra vágott korianderzölddel való szórás jót tett volna neki, de lusta voltam kimenni a piacra, így egy kis kanál tejföllel, curryporral díszítettem.


Ki fogom próbálni joghurt, kókusztej keverékével, mert szerintem az édeskés hagymának jól állna az az ízvilág.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése