2016. október 2., vasárnap

Almás rakottas


Ez a recept megint csak az alma-szikkadt zsömle készletünk elhasználása miatt született, szerettem volna valami tortaszerű jelleget neki, ezért egy kapcsos tortaformába tettem, de hiba volt, mert nem zár rendesen a formánk és kicsit szivárgott sütés közben (becsomagoltam alufóliába az alját így nem csöpögött a sütőbe, de a forma takarítása utána nem volt egyszerű, szóval inkább más formába tegyétek, akár még egy közepes lábas is megteszi, csak zárt legyen az alja).
Hasonló elméleti alapon nyugszik, mint a mákos gubám (csak mák nélkül), plusz volt itthon egy kallódó natúr sajtkrém, gondoltam jót tesz majd neki, és mivel megjelent a karácsonyi kampány első szele (ami ugye engem is elért), ezért előkotortam egy kis mézeskalács fűszerkeveréket egyrészt, hogy szokjam a hangulatot, másrészt mivel az almának kifejezetten jól áll ez az íz-, és illatvilág.

Hozzávalók:
  • 5-6 szikkadt zsömle (függőlegesen félbe vágva, majd felszeletelve)
  • 4-5 alma (nem kell meghámozni, csak félbevágni, kicsumázni, felszeletelni)
  • 8 dl tej
  • 1 doboz bármilyen natúr sajtkrém
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
  • fahéj
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • pár kocka étcsoki

Elkészítése:

A zsömle-, és almaszeleteket szépen felsorakoztatjuk egymás mellé valamilyen tetszőleges zárt formában, egy ilyen-egy olyan míg az összes el nem fogy.
A tejből kb. 1 dl-t a turmixolós mérőpoharamba teszek (a többit kicsit megmelegítem a kétféle cukorral, fűszerekkel), beleütöm a tojást, beleteszem a natúr sajtkrémet és összeturmixolom, majd hozzáöntöm a langyos tejhez.
Utána apránként, hogy jól elázzon a teteje is, ráöntöm a formában lévő almás zsömlére. Kevés vajat kockázok rá, megtűzdelem jó minőségű étcsoki kockákkal, az egészet megszórom egy kis kristálycukorral és mehet a sütőbe, ahol közepes lángon addig sütöm, míg a teteje szép piros lesz.



2 megjegyzés:

  1. Nem néz ki rosszul...mmm....olyan máglya rakás újragondolva szerűnek tűnik. Minden jó benne van, rossz nem lehet ;-)Köszi az ötletet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ha tetszik :-) Igen, a máglyarakásra is hasonlít, bár bevallom azt én még soha nem készítettem, mert ritkán van itthon dió, plusz nem szeretek tojáshabot verni, nekem az már a "macerás" kategória (sütés-főzés terén kicsit lusta vagyok, keresem a lehető legegyszerűbb dolgokat)

      Törlés