2016. szeptember 26., hétfő

Kefíres leves, expressz májgaluskával


Ezt a levest akkor szoktam készíteni, mikor sok mirelit zöldségmaradékom van a fagyasztóban, ahonnét szeretnék épp kipaterolni mindent (na jó nem csak akkor, mert igen nagy sikere van mindig, de maradjunk annyiban, hogy kódorgó mirelit maradékok felhasználására remekül alkalmas).
Ami mindig fix, az a sárgarépa, burgonya, zeller hármasa, a többi zöldség mindig nagyon változó, többnyire kerül bele kelbimbó is, mert nagyon szeretem.


Hozzávalók (4-5 személyre)

  • 2 db nagyobb sárgarépa
  • 2-3 db közepes burgonya
  • közepes zeller 1/4-e
  • random zöldségek: kelbimbó, zöldbab, zöldborsó, kukorica, brokkoli stb.
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy dobozos kefír (nekem most kicsi volt itthon és azt használtam, de jobban szeretem ha savanykásabb)
  • 1 ek liszt
  • 1 kis doboz májkrém
  • 1 tojás
  • 1 kk vaj
  • búzadara
  • majoranna
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Olajon a hagymákat megpároljuk, majd a felkarikázott sárgarépát, kockára vágott zellert rátesszük, kicsit megpirítjuk.
Hozzátesszük a többi zöldséget és felöntjük annyi vízzel amennyi bőven ellepi. Fűszerezzük (só, bors, pici majoranna, én szoktam beletenni 1 leveskockát is) és majdnem készre főzzük a zöldségeket.
Közben elkészítjük a májgaluskát, a tojást felütjük egy tálba, sózzuk, majorannával ízesítjük, majd hozzátesszük a vajat, májkrémet, búzadarát, és alaposan eldolgozzuk (daragaluska állaga legyen).
A kefírt 1 ek liszttel kikeverjük (én szoktam egy kis langyos vizet is tenni hozzá), majd folytonos keverés mellett gyorsan a levesbe öntjük. Evőkanállal beleszaggatjuk a májgaluskákat, beletesszük az apróra vágott petrezselymet, és még pár percig forraljuk.





kép forrása: Pinterest

2 megjegyzés: