2016. szeptember 19., hétfő

Upma


Az indiai konyhával való ismerkedésem Shoba Narayan Monszunnapló című könyvével kezdődött, aminek olvasása közben már egy indiai lencseleves kipróbálása megtörtént, ekkor hazajött velem legalább 6-7 féle fűszer, egy fűszerkeverék és jó adag lelkesedés. Ez a recept nem teljesen az ami a könyvben található, pár napos netes kutakodás és jópár upma főzős youtube videó után ez a saját variációm a rendelkezésre álló hozzávalóimhoz igazítva.

Az upma az indiai reggelik lélekmelengető kelléke, amely könnyű, sok energiát ad, gyorsan elkészíthető, ezer variációja létezik, egészséges és nagyon finom.

Upma= "sós liszt"
Általában búzadarából készül, de ez helyettesíthető kukoricadarával, kuszkusszal, durumliszttel.
Lényeg a víz-búzadara 3:1 aránya (van ahol 2:1 arány volt feltüntetve, de nekem úgy nem főtt meg a búzadara).

Az alap upmában csak fűszerek vannak, de mivel én egy tartalmasabb variációra vágytam, ezért a zöldséges változatát készítettem el.

Hozzávalók (2 személyre)
  • 10 dkg búzadara
  • 3 dl víz
  • 1 kk fekete mustármag (bioboltokban, Ázsia boltban kapható, illata intenzívebb mint a sárga/fehér mustármagnak)
  • 2 db curry levél vagy 1 babérlevél
  • 1/2 kk római kömény
  • (opcionális: chili, reszelt gyömbér vagy gyömbérpor, 1/2 kk kurkuma) Én egy indiai fűszerkeveréket használtam amiben a fekete mustármag kivételével ez mind benne volt.
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 közepes sárgarépa felaprítva (vagy almareszelőn lereszelve)
  • 1 marék borsó (én mirelitet használtam)
  • 1 marék "Diákcsemege" (a recept mazsolát, kesudiót, mogyorót írt, ezek mindegyike benne van a boltban kapható diákcsemegében)

Elkészítése

A fűszereket, zöldségeket előkészítjük mert viszonylag gyorsan kell majd dolgoznunk, tényleg pillanatok alatt elkészülő ételről van szó. 

A búzadarát száraz serpenyőben megpirítjuk (vigyázzunk, hogy meg ne égjen). Kiöntjük a pirított darát egy tányérba, az üres serpenyőbe beleöntünk egy kevés vajat vagy olajat (ghí a legjobb, de nekem az nem volt) és felhevítjük. Beletesszük a  fekete mustármagot és megvárjuk míg pattogni kezd, majd mehet hozzá a többi fűszer amiket szintén megpirítunk, és a diákcsemegés magok. Azonnal elönti a konyhát India intenzív aromája, ekkor hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, borsót, ha reszelt gyömbért használunk akkor azt is itt rakjuk az ételbe, majd felöntjük a hideg vízzel, és lefedve forraljuk kb 10 percig.
Ezután apránként, folyamatosan keverve hozzáöntjük a búzadarát, és készre főzzük (kavargatni kell mert könnyen leég). Ha kész pár percre lefedjük a fedővel, hogy még puhuljon, valamint összeérjen az illat-, és ízorgia.

Frissen facsart citromlével meglocsolva tálaljuk, a tetejére lehet sima/pirított kókuszreszeléket, vagy apróra vágott korianderzöldet tenni. Kókuszhoz nem volt kedvem, korianderzöld nem volt itthon, így maradt a citromlé ami tökéletesen elegendő plusz ízesítés volt.
(Kefírrel meglocsolva is kóstoltam, úgy is kiváló.)
Szokták cifrázni a tálalást azzal, hogy egy pohárba nyomkodják majd kiborítják tányérra és az előbb felsoroltakkal díszítik, ízesítik a formázott kupolát. Én az az amatőr szakács vagyok aki jobban szeret gyorsan kóstolni/enni mint díszítgetni, ezért ezt a lépést kihagytam.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése