Hozzávalók:
- 7 db zsömle (nálunk mindig az száradozik itthon, mert zsömlét reggelizünk, és többnyire elszámolódik a mennyiség), de mehet bele kalácsmaradék, természetesen kifli, gyerek meghagyta fél túrós táska, szintén gyerek rágta és otthagyta szikkadt kürtőskalács, kakaós csiga stb. Meg kell, hogy mondjam ezek a random maradékok igen jót tesznek az ízének :-)
- 1 l tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 citrom kifacsart leve
- 2 db banán
- 2 db alma
- 1 kk fahéj
- 2 egész tojás
- 10 dkg cukor
- fél csomag (12,5 dkg) mák (én van amikor egy csomagot elharmadolok, mikor mennyire van mákos kedvem)
- vaj
Elkészítés:
A zsömléket nem túl csinos darabokra tépkedve beleteszem egy nagy tálba (ha nagyon szikkadt akkor késsel ilyen szedett-vedett darabokra felvagdosom, lényeg, hogy nem kell szépnek lennie, bár ha valaki nagyon akarja felvághatja úgy is, de mindegy).
A tejet felteszem egy lábasban melegíteni, belereszelem a citromhéjat, és a vaníliás cukrot (ha nem teszünk bele banánt, akkor itt 2 ek cukor mehet még bele).
Van egy magas mérőpoharam, abba belerakom a banánokat, egy kevés vizet (kb 2 dl), a két tojást, a fahéjat, és a citrom kifacsart levét, majd botmixerrel összeturmixolom.
A tejet nem forralom fel csak meglangyosítom, majd elzárom a gázt és hozzákeverem a banános, tojásos, citromos fahéjas szötymőt (egy gondolat vízzel kiöblítem a mérőpoharat, és azt még hozzáöntöm, hogy semmi ne vesszen kárba).
Ráöntöm a tejes keveréket a zsömlékre, és jól összekavarom, hogy minden darabot átitasson.
Nagyobb lyukú almareszelőn lereszelem a meghámozott almákat és azt is hozzákeverem.
Mivel én kávédarálón darálom a mákot, ezért összeöntöm a cukorral, elkeverem, és így darálom meg apránként, majd hozzázuttyantom a már elázott zsömlékhez, és ezt is jól elkeverem.
Egy nagyobb tepsit kivajazok, beleöntöm az egészet, elszórva kiskanállal/késsel pöttyögök rá vajat/margarint, és betolom a sütőbe, ahol közepes lángon addig sütöm míg a teteje kicsit megpirul.
Sütés közben megemelkedik, szóval a tepsi méretét okosan válasszátok ki, ne legyen teljesen tele. Ha kivesszük összeesik, de azért a sütőben bosszantó ha kifolyik és odaég. Ha kész úgy szeletelhető mint egy sütemény, egyben kivehető a tányérra, majd kanállal kisebb darabokra szoktam szedni.
Sütés után az elrejtett gyümölcsöket még megátalkodott zöldség és gyümölcsutáló gyerkőcök sem veszik észre. :-)
kép forrása: living.iprima.cz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése