A zöldségek felaprítása nálam itt főként attól függ, hogy van-e kedvem köretet készíteni hozzá, vagy egyszerűen csak puha kenyérrel, zsömlével fogom kitunkolni a ragut. Ha az utóbbi akkor a zöldségeket nagyobb kockákra vágom, a vöröshagymát pedig vékony karikákra, ha épp egy hadseregre főzök és mennyiségi szempontok is vannak, akkor rizst vagy tésztát főzök ki hozzá, viszont ilyenkor a répát, zellert almareszelőn lereszelem, a hagymát pedig apró kockákra vágom.
Hozzávalók:
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 1 doboz konzerv kukorica (vagy 1 bögre fagyasztott)
- 20 dkg vörösbab ezt előző éjjel beáztatom (vagy 1 konzerv)
- 1 közepes zellergumó (ha van hozzá zellerzöld úgy még mutatósabb)
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 kis doboz sűrített paradicsom (nekem volt itthon 5 db közepes méretű, kellemesen szottyosra túlérett, hűtő hátuljába csúszott és elfelejtett egész paradicsom, így azt bundáztam le és vágtam kockákra, plusz tettem bele 1 ek ketchupot)
- 1 púpozott tk pirospaprika
- só, bors
Elkészítés:
Olajat hevítek, és üvegesre párolom a vöröshagymát, fokhagymát, beleteszem a pirospaprikát, majd a zöldségeket, a paradicsomot, felöntöm annyi vízzel amennyi ellepi, fűszerezem és fedő alatt készre főzöm.
A fűszerezéssel szoktam variálni, mert ha olasz kedvem van akkor pirospaprika helyett oreganót, bazsalikomot teszek bele, ha a texasi chili con carnét szeretném imitálni, akkor apróra vágott chilit vagy 1 kk cayenne borsot, ami ugye nem bors, hanem őrölt chili, és szerintem az indiai ízvilág is jól állna neki, de úgy még nem próbáltam.
(Engem érdekel az ételek eredete is, és a chili con carne származásáról van egy érdekes cikk ITT, ha van kedvetek olvassátok el)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése