2016. szeptember 24., szombat

Zöldséges vörösbab ragu


Szeretem az olyan ételeket, amiket variálva más és más hatást tudunk elérni. Ez az alapnak tekinthető vörösbab ragu pont ilyen, és konzerv babból viszonylag gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Én most száraz babot használtam, az csücsült a hűtő alsó rekeszében a takarításkor (igen, a hűtőben tárolom a babot, azután el is felejtem szegényt mikor rápakolok mindenféle egyéb zöldségeket, de annál nagyobb az öröm mikor később megtalálom).
A zöldségek felaprítása nálam itt főként attól függ, hogy van-e kedvem köretet készíteni hozzá, vagy egyszerűen csak puha kenyérrel, zsömlével fogom kitunkolni a ragut. Ha az utóbbi akkor a zöldségeket nagyobb kockákra vágom, a vöröshagymát pedig vékony karikákra, ha épp egy hadseregre főzök és mennyiségi szempontok is vannak, akkor rizst vagy tésztát főzök ki hozzá, viszont ilyenkor a répát, zellert almareszelőn lereszelem, a hagymát pedig apró kockákra vágom.

Hozzávalók:

  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 1 doboz konzerv kukorica (vagy 1 bögre fagyasztott)
  • 20 dkg vörösbab ezt előző éjjel beáztatom (vagy 1 konzerv)
  • 1 közepes zellergumó (ha van hozzá zellerzöld úgy még mutatósabb)
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom (nekem volt itthon 5 db közepes méretű, kellemesen szottyosra túlérett, hűtő hátuljába csúszott és elfelejtett egész paradicsom, így azt bundáztam le és vágtam kockákra, plusz tettem bele 1 ek ketchupot)
  • 1 púpozott tk pirospaprika
  • só, bors

Elkészítés:

Olajat hevítek, és üvegesre párolom a vöröshagymát, fokhagymát, beleteszem a pirospaprikát, majd a zöldségeket, a paradicsomot, felöntöm annyi vízzel amennyi ellepi, fűszerezem és fedő alatt készre főzöm.

A fűszerezéssel szoktam variálni, mert ha olasz kedvem van akkor pirospaprika helyett oreganót, bazsalikomot teszek bele, ha a texasi chili con carnét szeretném imitálni, akkor apróra vágott chilit vagy 1 kk cayenne borsot, ami ugye nem bors, hanem őrölt chili, és szerintem az indiai ízvilág is jól állna neki, de úgy még nem próbáltam.
(Engem érdekel az ételek eredete is, és a chili con carne származásáról van egy érdekes cikk ITT, ha van kedvetek olvassátok el)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése