2016. december 23., péntek

Kelbimbó főzelék "lapos tojással"


Egyik kedvenc zöldségem a kelbimbó, de ennek ellenére megmagyarázhatatlanul ritkán készítek belőle bármit is. Viszont néha megtalál szegény, és akkor annál jobban örülök neki. Tegnap a közértben bóklásztunk még az utolsó maradék karácsonyi csokikat vadászva, és egy már egyedül árválkodó akciós csomag ott várt türelmesen a zöldséges polcon.
Burgonyával, tejföllel, jó fűszeresen készítettem el, és tükörtojással tálaltam, ami azért lett "lapos tojás", mert a nyelvújító húgom így keresztelte el mikor még kicsi volt, azóta rajta maradt ez a találó név, és a története persze bekerült a családi krónikába.

Hozzávalók:
  • 1/2 kg kelbimbó
  • 3 db közepes burgonya
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 1 db TV paprika (ez csak kallódott a hűtőben, gondoltam felhasználom)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál majoranna
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöld (friss jobb lett volna, de nem volt itthon, és lusta voltam ebben a hidegben a zöldségeshez menni)
  • 2 dl tejföl
  • 3 csapott evőkanál liszt
  • olaj (én most 1 evőkanál maradék, ízes libazsírt használtam)

Elkészítés:

Olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, kicsire vágott paprikát, majd rátesszük a megtisztított, egészben hagyott kelbimbót, és kockára vágott burgonyát. Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, fűszerezzük és készre főzzük (kb. 20-30 perc). Mikor már puhák a zöldségek, akkor a tejföllel, kevés langyos vízzel csomómentesre kevert liszttel behabarjuk, pár percig még forraljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése