Sok receptet néztem a neten, és azokból született egy saját variáció, ha nem ilyen a hagyományos francia káposztaleves (márpedig csodálkoznék ha ilyen lenne), akkor azt nézzétek el nekem. Tudom, hogy most nem trendi, de én puha fehér kenyérrel ettem és merem mondani remek párosítás volt. A tegnapi napom zömmel hidegben rohangálással telt, így délután már alig vártam, hogy hazaérjek és belakmározzak ebből a forró gyönyörűségből. A sűrített paradicsom elvitte kicsit olasz minestrone irányba, a vörösbab pedig Mexikóba, de extra adag kakukkfűvel nyakon vágtam az érzést , hogy iziben visszakanyarodjunk a gallokhoz.
Hozzávalók:
- 1 kis fej édeskáposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szem burgonya
- 3-4 szál répa
- 1 kis zellergumó (lehet helyette fehérrépát, paszternákot is használni)
- 1 konzerv bab (vörösbab volt itthon, de szerintem az apró fehér bab jobban illett volna hozzá)
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- só, bors
- 1 kk kakukkfű
- 2 babérlevél
- kevés őrölt szerecsendió
Elkészítése:
Kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Ráöntjük a paradicsompürét, kicsit azt is lepirítjuk, majd rátesszük a vékony csíkokra vágott édeskáposztát, karikákra vágott répát, kockára vágott zellert és burgonyát majd felöntjük annyi vízzel amennyi bőven ellepi. Én szeretem a sűrű leveseket, mert többnyire nálunk ez a főétel is, szóval kell bele matéria, ha valaki hígabban szereti, akkor tegyen bele több vizet.
Fűszerezzük, majd mikor már majdnem puhák a zöldségek, a konzerv babot (természetesen ha friss vagy előző éjjel már beáztatott száraz babot használunk, akkor azt az elején tesszük bele a többi zöldséggel).
Louis de Funes azt mondja a filmben minden betegséget meggyógyít. Hát ha létezik az örömteli, finom ízzel simogató lélekmelegítés és az egészség között összefüggés, akkor mindenképp van ebben igazság.
(A plakáton lévő kelkáposzta ne zavarjon meg senkit, a filmben édeskáposztát használ, és az általam talált receptek is mind azt említik, de szerintem nem dől össze a világ akkor sem ha valaki kelkáposztával készíti. Sőt, készítsétek el azzal is.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése