2017. január 5., csütörtök

Indiai vöröslencse leves zöldségekkel


Szilveszterkor a hagyományos füstölt húsos lencsefőzelék mellé készült még egy pénzhozó fogás, az indiai lencseleves (ti ne csináljatok ilyet, mert akármilyen jól sikerültek, másnapra mindenkinek elege volt a lencséből).
Ami számomra meglepő volt, hogy a magyaros  változat helyett, inkább az indiai aratott nagyobb sikert.

Hozzávalók (3-4 személyre)
  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 nagy fej lilahagyma (vagy vörös)
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 közepes fej zeller (+ én egy kevés zeller zöldet is vágtam bele)
  • 1 liter natúr paradicsomlé ( vagy egy nagyobb doboz paradicsomsűrítmény)
  • só, bors
  • 2 kiskanál indiai fűszerkeverék (ha nincs ilyen mix otthon, akkor itt meglódulhat a fantázia, curry, kurkuma, római kömény, mustármag, koriander stb.)
  • tálaláshoz joghurt vagy kefir

Elkészítés:
Olajon megdinsztelem az apróra vágott vörös-, és fokhagymát, majd hozzáadom a kockára vágott zellert, karikákra vágott sárgarépát. Mikor a zöldségek is pirulgattak kicsit, akkor rászórom a fűszereket, majd hagyom, hogy az olaj és a hő felszabadítsa az aromákat (itt nagyokat szippantok a levegőbe, és csukott szemmel a Taj Mahalt vizionálom... nem sokáig, mert odaég). Beleöntjük a szűrőben megmosott vöröslencsét is, majd felöntjük a paradicsomlével és annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
Ezután nincs más feladat, mint megvárni, hogy fedő alatt minden puhára főjön, majd a tálalásnál adni hozzá egy púpozott evőkanál kefirt vagy joghurtot, és élvezni a fűszeres, egészséges leves melengetését, amitől állítólag még gazdagok is leszünk (folsavban, magnéziumban mindenképp).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése